Sociala medier som Pandoras ask

Jag satt på bussen när tanken kom till mig i morse; sociala medier är som Pandoras ask. Jag blev tvungen att googla och läsa på lite om Pandora och asken med en förnimmelse av att det inte var något vackert som fanns i asken även om namnet Pandora är ett vackert namn. (Pandora betyder den allbegåvade) Men mycket riktigt så var det, i asken fanns inget vackert… eller?

Enligt wikipedia och den grekiska mytologin skapades Pandora av gudarna som straff för att en av gudarna hade givit människorna egenskapen eld, och med den egenskapen slutade de bry sig om gudarna. Det var guden Epimetheus (betyder: den som tänker efteråt :)) som hade ställt till det och med hjälp av Pandora bestämde sig gudarna för att sända iväg en stor olycka till människorna för att på så sätt återföra dem till gudarna.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pandora_(mytologi)

Epimethius blev varnad för att ta emot någon gåva men Pandora lockade med sin skönhet (gissar jag) till sig Epimethius som blev förälskad i henne. Med sig hade hon en ask som hon fått av guden Zeus men var förbjuden att öppna.

Det började bra, Epimethius och Pandora levde lyckliga tillsammans under ganska lång tid, men så en dag…

“…men till slut gav Pandora efter för sin nyfikenhet och öppnade asken. Det visade sig att den innehöll en mängd olyckor och sjukdomar som flög ut över världen. När Pandora förskräckt stängde asken hade nästan hela dess innehåll redan flugit ut. Det enda som fanns kvar på botten av asken var hoppet.”

Så jag sitter där på bussen och skummar texten men fastnar vid ovan citat. Tänker att så är det med sociala medier. En ask har öppnats och en mängd olyckor och sjukdomar flyger ut över världen. Troll, desinformation, hat, IS är otroligt duktiga på använda sociala medier för sina syften osv osv.

Men jag älskar slutet i mytologin och tror ur ett filosofiskt perspektiv att det är viktigt i en tid av stora förändringar. Att det i botten av asken finns något kvar, hoppet.

Jag tänker att hoppet är olyckan och sjukdomens motsats och likställt med tro och önskan.

Hopp är ju något väldigt vackert. Och jag känner mig rätt övertygad om att hoppet också är vägen.

Det här är post #42 i utmaningen #Blogg100 som i år har temat yttrandefrihet. Jag bloggar i hundra dagar med en twist. Det betyder att mina uppdateringar kan ske här på Bloggen, TwitterInstagram eller Facebook

1 thought on “Sociala medier som Pandoras ask

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s