I dag är det källkritikens dag

Källkritik har aldrig varit viktigare. Varför då?

För att hela medialandskapet håller på att förändras. Tidigare var distributionskanalerna för nyheter givna. Kanalen och formatet signalerade vad det handlade om. Vi slog på TV:n när det var tid för nyhetssändning och läste tidningen när vi ville veta vad som hänt i världen. Visst, det här gör vi fortfarande, men inte bara. Återkommer om det strax. Är det någon annan information som visas i TV eller i tidningar så vet vi att det inte är nyheter genom att det tydliggörs via tex. annonsmärkning, tydligt sponsrade bilagor etc etc. I radio finns regler för hur reklamen skall presenteras och när, om det inte är public service där det inte får förekomma reklam över huvud taget.

Men så kom internet och sociala medier och allting blandades

Det är inte lika lätt att urskilja vad som är vad längre. Du loggar in på din Facebook och ser ett flöde av allt ifrån familjebilder, söta katter och visdomsord till nyheter från traditionella medier (SVT, DN, SR och SvD osv), du kan få in propaganda från högerextrema och rasistiska sajter (som är förvillande likt nyheter) i ditt flöde, statlig/kommunal information och företags information. Allt blandas i en och samma kanal, i mitt exempel här – Facebook.

Det här är en ny verklighet och vi som användare behöver lära oss att tänka ett steg till innan vi tror blint på det vi läser och delar det vidare till våra vänner. Det är inte alltid lätt, det finns många som är duktiga på att paketera sina budskap. Men det är inte en omöjlighet, för vi är smarta, visst?

Allas vårt ansvar

Jag tror att de flesta av oss gillar att utvecklas och låta hjärnan plöja nya spår. För att inte nedslås av den desinformation som idag påverkar informationsmiljön negativt väljer jag att tänka att vi, mänskligheten befinner sig i en tid där varje individ nu har möjligheten att utveckla sin förmåga att förstå kommunikation på ett djupare plan.

Jag tror det kan bli en spännande utveckling på så många sätt. Det börjar med att vi analyserar avsändarens agenda för sin kommunikation (kan göras genom att googla några gånger eller kanske dubbelkolla med en kompis eller varför inte Viralgranskaren). En annan del i att förstå kommunikation är att träna ögat och tanken i hur retorik, texter och bilder används för att påverka. Ju mer man förstår desto mer inser man vilken kraft kommunikation har och vilka möjligheter som finns till att bygga en bra värld genom konstruktiv kommunikation.

Idag, källkritikens dag anordnar Viralgranskaren en hel dag på Sergelstorg och på Kulturhuset i Stockholm fylld med aktiviteter och kunskap kring vad källkritik är och hur viktigt det är med ett fullspäckat program med spännande talare. Och dom sänder live hela dagen, bra va. Kick and play!

Det här är post #13 i utmaningen #Blogg100 Som i år har temat yttrandefrihet. Jag bloggar i hundra dagar med en twist. Det betyder att mina uppdateringar kan ske här på Bloggen, TwitterInstagram eller Facebook

1 thought on “I dag är det källkritikens dag

 1. As usual I’m behind the the topics.
  Just started reading Journalism- A very short introduction by Ian Hargeaves. OUP.
  Summary:
  “Journalism entered the twenty-first century caught in a paradox. The world had more journalism, across a wider range of media, than at any time since the birth of the western free press in the eighteenth century. Western journalists had found themselves under a cloud of suspicion: from politicians, philosophers, the general public, anti-globalization radicals, religious groups, and even from fellow journalists. Critics argued that the news industry had lost its moral bearings, focusing on high investment returns rather than reporting and analysing the political, economic, and social issues of the day. Journalism has a central and profound impact on our worldview; we find it everywhere from newspapers and television, to radio and the Internet. In the new edition of this thought-provoking and provocative Very Short Introduction, Ian Hargreaves examines the world of contemporary journalism. By looking not only at what journalism has been in the past, but also what it is becoming in the digital age, he examines the big issues relating to reportage, warfare, celebrity culture, privacy, and technology worldwide.ABOUT THE SERIES: The Very Short Introductions series from Oxford University Press contains hundreds of titles in almost every subject area. These pocket-sized books are the perfect way to get ahead in a new subject quickly. Our expert authors combine facts, analysis, perspective, new ideas, and enthusiasm to make interesting and challenging topics highly readable.”
  Nearest I can come to being uptodate – still trying.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s