Jag vill också vara med och förändra världen

Jag tänker att det börjar med mig.
Jag försöker så mycket jag kan att vara medveten om vad jag tänker och känner, vad jag sänder ut i min närhet och bland andra människor, det som är mitt bidrag till världen just i en specifik stund.
Jag funderar på mina intentioner.
Vad vill jag, varför vill jag något osv osv.
Men ofta går jag på den gamla autopiloten och gör som jag alltid gjort. Åh, den är så tråkig. Det är så mycket roligare att skapa saker medvetet.
Oftare och oftare, ibland mitt i ett steg, andra gånger när jag känner mig lite motsträvig, hör jag en inre röst som säger;
“Just det Ninni, bra där att du hör mig. Glöm inte att du faktiskt har en möjlighet att välja vilket sinnestillstånd du vill vara i, hur du vill känna.. Ta två djupa andetag, stilla dig och centrera dig och försök komma i kontakt med din själ, ditt inre, här och nu.”
Om jag lyckas landar jag oftast i en skön känsla som ger mig hela livet.
Jag brukar fokusera på något jag tycker om. Det kan vara mina barns leenden, en blomma, regndroppar som faller eller något roligt jag läser sociala medier. Det handlar om att skifta fokus i hjärnan  som i sin tur påverkar känslan.
Jag säger inte att det inte är okej att vara dyster, det är det självklart och en del av livet. Men jag vill inte gå runt och vara en dysterkvist hela dagarna. Och framför allt inte ett offer. Det finns andra tillstånd som är skönare, som är vackrare. För mig finner jag dem i nuet. Precis här och nu.
Tänk att nu alltid finns tillgängligt att gå till när som helst på dagen vilken dag i veckan det än är.
Utifrån nuet skapas sedan intentionen. Nuet och känslan är många gånger intentionen.
Jag vill också vara med och förändra den här världen.
Jag försöker bli mer och mer medveten om vad som rör sig i mig. Jag vill inte vara ett offer för omständigheter utan istället påverka mitt eget välbefinnande, så långt jag bara kan.
Jag är mitt eget levande bevis. Jag har gått från offer till livslevare genom att ta ansvar för det jag kan ta ansvar för. Mig själv, mina tankar, känslor och handlingar.
Det var ett sabla rotande i tankar och känslor för ett antal år sedan. Svårt ja, men idag är jag väldigt tacksam för att jag gjorde det hästjobbet. Trots att det var motigt och gjorde ont. Nästan allt det onda är borta nu.
Framför allt är det inte den underliggande kraften som påverkar mina beslut och intentioner. Nu gör det bara ont i bland, oftast när jag inte tar mig tid och lyssnar inåt på mitt hjärta. Då är det som om jag lämnar mig själv. Ja, det är sådant som gör ont nu för tiden.
Jag har varit på den här resan sedan jag var 25 år. Resan att förstå mig själv och min omvärld. Den har tagit mig ut i världen till fantastiska platser. Men framför allt har den lärt mig om vad rädsla är och vad kärlek är. Att dessa tillstånd bor inom mig. I nästan alla människor.
Jag blir bättre och bättre på att förstå när jag själv tänker, känner och agerar reaktivt ur rädsla och när jag vågar sitta still i båten och känna en känsla av tillit inombords.
Men jag är långt ifrån fullärd, långt ifrån. Men jag har insett att jag inte behöver vara Dalai Lama eller perfekt för att tillåta mig att skriva dessa rader, för att var med och göra skillnad. Jag är mänsklig, jag gör fel hela tiden men jag har en strävan och en ambition. Och jag kan berätta att det här förhållningssättet har hjälpt mig att skapa ett mycket mer fantastiskt liv. Kanske inspirerar det någon.
Jag har förstått en hel del om vikten att vara sann mot sig själv också, och hur svårt det kan vara. Det är ett jättejobb. Dels så förändras man ju hela tiden. Man är inte densamma när man är tjugo som när man var tio, och inte som tjugofem när man är fyrtiofem. Sedan har man ju genom livet, ända från start, ärrats av olika saker som hänt. Det bygger lätt en mur runt känslorna. Att återta sitt hjärta och våga känna kräver lite av en. Att våga visa sig sårbar. Fy så jobbigt. Men det är det värt, för att känna sig hel.
För några dagar sedan läste jag en så fin artikel på LinkedIn om autensitet. I dag råkade den återigen fladdra förbi i flödet. Jag gillar hela artikeln men fastnade specifikt vid var följande rader:
“They prefer deep conversations to meaningless chatter. Eleanor Roosevelt nailed this one. She once said, “Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.” You won’t find authentic people gossiping about others or giving their opinions on the latest celebrity scandals. They know all of that stuff is nothing more than cultural trappings, and they choose to talk about things that matter.”
Här är länken till hela artikeln.

1 thought on “Jag vill också vara med och förändra världen

  1. Pingback: Lånade tankar: ”Jag vill också vara med och förändra världen” – Saras goda.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s