Ord och bilder som bygger vår värld – eller inte 

Vi har en unik press- och tryckfrihet i det här landet. I dag är det Pressfrihetens Dag och den uppmärksammas över stora delar av världen. Men i långt ifrån alla.

I kväll har jag läst olika beskrivningar och infallsvinklar kring dagen och pressfriheten som sådan. Här är länken till taggen #pressfrihetensdag på twitter.En sammanfattande artikel om dess historia kan du läsa här, skriven av Thomas Von Vegensack, författare och f.d ordf. i Svenska Pen.

Vad gäller själva dagen i dag så har Malin Crona, chefredaktör och ansvarig utgivare för 8 Sidor förklarat och sammanfattat den på ett bra sätt här.

En styrd press påverkar inte bara det som skrivs i tidningar och hörs i radio och TV. Alltså, inskränkningen stannar ju inte där och sedan gör folk som de vill, lever på i frihet. Censur och styrd press eller dess motsats pressfrihet påverkar vad vi får veta om vårt gemensamma samhälle vilket i sin tur har effekt på vilken tillit vi känner, vad vi vågar säga och hur vi lever i det vardagliga livet. Vilket i sin tur påverkar allt.

Det här är post #63 i #Blogg100
.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s