Next Up vaskar fram kreativa och smarta framtida IT-lösningar

Elever Next Up

I går satt jag med som jury i den IT inspirerade tävlingen Next Up som hölls på Kista Nod, en mötesplats för lärande, forskning och näringsliv.

Ungdomar i åttonde klass pitchade sina lösningar inför både sin klass och oss i juryn som bestod av representanter från Ericsson, skolvärlden, spelbranschen och så jag från Itera.

Next Up juryn

Det är IT & Telekomföretagen som är initiativtagare till tävlingen som hålls inom ramen för läroplanen. Next Up riktar sig till åttondeklassare som tävlar i lag för att lösa riktiga problem som tagits fram av IT-företagen själva. Under arbetets gång har eleverna också fått möjlighet att skaffa sig en sann bild av vad ett företag som arbetar med teknologiska lösningar egentligen är genom att själva åka ut på studiebesök och prata med dem som jobbar där.

NextUP scenen

Du kan läsa mer om Next Up och tävlingen här.

Vi hade fyra case att sätta oss in i innan dagen. Elevernas arbete skulle bedömas 50/50 d.v.s hälften utifrån den skrivna rapporten och hälften från den muntliga presentationen / pitchen.

Utmaningen för den grupp elever jag var med och lyssnade på var att hitta tekniska lösningar för att säkra trivsel och delaktighet i en ny framtida stadsdel, år 2025, med plats för cirka 8000 människor i åldrarna 15-25 och där en fjärdedel är immigranter.

Här kan du se finalen som streamades via Bambuser.

När jag landade i soffan på kontoret inne i stan vid 13.30-tiden var jag helt slut och upprymd på samma gång. Dessa elever är så himla duktiga och smarta, engagerade och fyllda av både fantasi och strategiskt tänk i sina lösningar. Att poäng-bedöma dem var givetvis inte en lätt sak. I jurygruppen vände och vred vi på argumentet, diskuterade fram och tillbaka. Vi fick till slut fram en vinnare.

Jag avrundade dagen med en skön känsla i magen som sa mig att vi hade tänkt och resonerat rätt, samt med tacksamhet över att jag fick vara med som jury och lyssna till alla kreativa tankegångar och lösningar.

Tryggad i att att våra ungdomar, som ju är framtiden, kommer fortsätta tänka och utveckla ännu bättre teknologiska lösningar i syfte att bygga broar mellan människor

Jag säger bara hologram, dagens buzzword i olika inspirerande lösningar.

Det här är post #20 i #Blogg100

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s