Tankar om det icke förlängda avtalet med Saudiarabien

Nyheten om att Sverige inte förlänger avtalet med Saudi fyller nyhetsflödet denna morgon.

Många tankar.

This is over my head.

Jag kan i dagsläget ringa om internationell försvars- och handelspolitik i förhållande till Mänskliga rättigheter, men frågan kom ofta upp till diskussion under utbildningsåren på Teologiska högskolan och programmet Mänskliga rättigheter (MR) och demokrati. Av naturliga skäl blir mitt perspektiv således ett MR-perspektiv.

Jag minns diskussionerna om olika staters inflytande i FN. Hur stater är suveräna även där, trots att dess syfte är att förena nationer. Under perioden för mina studier var kampen mot terrorn högst på agendan och MR fick ta ett steg tillbaka. Det är politik vad jag förstår, att olika ämnen och ställningstaganden väger tyngre än andra i olika perioder. På senare år har jag tyckt att kampen mot terror lagt sig lite till förmån för ett större fokus på mänskliga rättigheter.

Jag har upplevt att dessa mer och mer setts som en värdegrund och något att sträva efter och leva upp till, att perspektivet har fått mer plats och blivit mer verkligt i den offentliga debatten. Även om, eller på grund av att dess motsats existerar överallt på jorden i mer eller mindre extrem form.

För inte så länge sedan såg jag Birgitta Ohlsson (Fp) uppmana till att bryta avtalet med Saudi, eller inte förlänga det. Denna morgon delar hon sina positiva känslor inför beslutet att avsluta avtalet. På instagram postar hon en KU-anmälan hon gjorde mot avtalet redan 2005.

Författaren och journalisten Liza Marklund skrev nyligen en krönika i Expressen om handel vs. MR och Saudiarabien, om kvinnors rättigheter i synnerhet.  I artikeln drog hon paralleller med Sydafrika under Apartheid-åren och att påminde om att det där och då infördes sanktioner mot landet. Liza Marklund menar att det förtryck och den kränkning av kvinnor och kvinnors rättigheter som pågår i Saudiarabien  är att likställa med förtrycket under Apartheid. Läs artikeln.

Det finns fler som skrivit om detta. Men det här är en Blogg100 text som inte kan bli för lång pga tidsbrist.

I morse läser jag på DN:s webb att utrikesminister Margot Wahlström vägrades tala på Arabförbundets möte i Kairo i söndags trots att hon var inbjuden som hedersgäst. Länk till artikeln här.

Saxat ur artikeln:

“På DN:s fråga i vilken utsträckning Saudiarabiens agerande mot utrikesminister Wallström har inverkat på regeringens beslut, svarar Hultqvist att det inte påverkat alls.

– Det här har förberetts och beretts så grundligt som vi kunnat. Det som har hänt på Arabförbundet är inte kopplat till det här beslutet.”

Paradoxen i att hon är kvinna i sammanhanget.

Så vandrar mina tankar.

För att återknyta till MR perspektivet i förhållande till internationell handel.

Jag tror handel är en väg att lyfta både utvecklingsländer och diktaturer och på olika sätt hjälpa dem att se världen på att annat sätt och därmed utvecklas mot demokrati och mänskliga rättigheter. Det är ett argument jag hört från de som är för ett fortsatt handelsavtal bland annat sa Leif Johansson, ordförande i Ericsson-koncernen i P1 Morgon att han trodde att handel vara en väg. Du kan höra intervjun här.

Det jag funderar på denna morgon är hur arbetet med mänskliga rättigheter i Saudiarabien har skett under den avtalsperioden som löpt de senaste tio åren och om den här handeln har lett till några förändringar gällande MR i Saudi?

Det är kväll nu och jag hörde nyss på nyheterna att Saudiarabien har kallat hem sin ambassadör.

Jo, jag tror det här är en stor sak. Sedan min utbildning i MR har jag accepterat och tänkt att MR kanske är en utopi.
Ska vi handla med stater som kränker Människor? Det är inte första gången frågan är på agendan. Ofta tycker jag att handeln har fått företräde, och ofta med argumentet att det är en väg att påverka och förändra.

Fast ibland måste man väl ändå bara markera och stå upp för Människors lika värde och rätt till sina liv?

Vid dagens slut, efter det att jag tittat på de sena nyheterna, förstår jag att hela den här grejen har blivit en världsnyhet.

Konstaterar att lilla Sverige valde Mänskliga rättigheter framför ett militärt handelsavtal med Saudiarabien.
Det är ju rätt tufft och vågat.

Hoppas nu också att fler stater vågar följa efter.

För några veckor sedan såg jag en facebooksida i mitt eget facebook- flöde tillägnad Saudiarabiska kvinnor.
I den tillhörande videon sågs Saudiska kvinnor kasta av sig sina slöjor. En känsla av frihet och styrka. Musiken till videon var “Let it go” från filmen Frost. Jag har sökt efter facebook-sidan och videon i kväll men kan inte hitta den.
Jag postar därför samma låt men en annan video till. (Vet ej om detta är original men fint sjunger hon) som avslut på den här bloggposten.

Med detta sagt, all respekt för den som vill bära slöja.

Men det borde vara varje människas rätt att välja själv.

Och de människor som är förtryckta, vars liv kränks i varje minut och inte har en chans att välja själva utan att bli dödad får lita till sina medmänniskor i andra länders hjälp.

Det här är post #11 i #Blogg100

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s