Den flygande handläggaren – en hjältinna #blogg100

20140303-181001.jpg

Idag var jag i Västerås på Västmanlands Teater och såg fotorepetitionen av föreställningen “Den flygande handläggaren”.
Det var i jobbet då jag hjälper teatern med pressarbetet för föreställningen.

Pjäsen är skriven av dramatikern Gertrud Larsson som även skrivit “Hela folkets järnväg” som nyligen hade urpremiär på Uppsala stadsteater.

Hon är alltså aktuell med två föreställningar som handlar om företag som hanterar tjänster och verkställe beslut som rör väldigt människor i Sverige. För att inte säga alla. Vem har inte en relation till SJ och försäkringskassan?

Pjäsen bygger på verkliga händelser som finns att googla på försäkringskassan och beskriver den “omställning” som genomfördes i början av 2000-talet. Både det övergripande politiska spelets turer och det individuella perspektivet plockas upp i pjäsen. Pjäsen har flera lager i sig och spänner mellan humor och allvar. I en scen liknas människorna/medborgarna vid bilar. Detta när ledningen går ut med att det är arbetsmodellen lean som gäller. Leanteorin kommer ursprungligen från industrin och utvecklades av Tyota. I en annan scen tvingas Försäkringskassans anställda lära sig en galen PR-dans som syftar till att boosta kassans varumärke.

I andra akten broderar författarens fantasi vidare i historien. I Zorro-inspirerad mundering dyker den sedan 70-talet anställda på Försäkringskassan upp och ändrar spelplanen för beslutsfattare påhejad av dess “kunder”. Precis så som sig bör när hjältar är i farten.

Det finns många olika infallsvinklar på vilken typ av media som kan göras på föreställningen. En av mina förhoppningar är att någon journalist väljer att intervjua just pjäsförfattaren Gertrud Larson. Dels för att jag är nyfiken på och vill veta mer om hennes samhällsengagemang och för att det alltid är kul när en kvinna får hjälterollen en pjäs.
Speciellt en kvinna på 60+.

Och så gjorde teaterns stjärnor en groupselfie dagen till ära. Så klart.

20140303-182451.jpg

Detta är inlägg nr 3 av 100 i bloggutmaningen #Blogg100

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s